I N N E H Å L L
Nyheter
Reportage
Klotter
Kolla Mailen
Skaffa en Mail
Fakta
Visste du...
Bakom Kameran
Skådespelarna
Karaktärerna
Tittarsiffror
Frågor & Svar
Plus
Länkar
Krönikor
Smått & Gott
Citat
Information
Hem


R E P O R T A G E
Så gick det till när Femman knyckte VF
Vi talar inte om Kanal 5:s "Vänner och fiender". Inte heller om TV 3:s rivaliserade serie, "Vital lögner", som startar i kväll.
Det handlar om kriget mellan de två kanalerna - verklighetens TV-soppa.
I huvudrollerna: två såpadrottningar, Petra Hultgren och Sara Alström, och två TV-kungar, Svante Stockselius och Mats Örbrink. Men vilka är vänner och vilka är fiender?
exxets Catia Hultquist avslöjar det tuffa spelet bakom såpakriget.

TV-bolaget MTV:s jättelika inspelningsstudio i Jonsered, utanför Göteborg, myllrar av effektivitet. Tekniker, ljussättare, producenter och statister i sjukhusrockar springer om varandra.
Stämningen är glättig, men stressad. I cenrtum står såpastjärnan Petra Hultgren.
-Det är klart man är lite nervös. Nu ska vi ju lämna ifrån oss något som ska bedömas, och det är ju skådespelare som hamnar i blickpunkten.
När exxet besöker MTV är det sjutton dagar kvar tills TV 3:s nya sjukhussåpa "Vita lögner" tar upp kampen med Kanal 5:s "Vänner och fiender". Här ska Petra, som sjuksköterskan Annika, skapa såpalika förvecklingar tillsammans med, blans andra, sångerska och före detta "Skilda världar"- skådisen Cajsalisa Ejemyr, "Rederiet"- skurken Per Morberg, fotmodellen och programledaren Anna Järphammar och dansbandssångerskan Charlotte Nilsson.
Varje steg inför sändningsstarten är inplanerad till punkt och pricka, exxets möte med Petra Hultgren på inspelningsplatsen är ett tydligt avbräck i PR-planeringen.
Under resan ner till Göteborg ringer TV 3:s presskontakt och påpekar i ilsken ton att vi inte fått besöket "godkänt" av kanalen. När vi undrar om vi får se oss omkring lite i "Vita lögner"-studion höjer produktionsledaren Malin Andersson ögonbrynet olycksbådande och tystnar:
- Hmm. Då måste jag ringa till TV 3 först.

NÅGRA DAGAR TIDIGARE lyckas Kanal 5:s nya "Vänner och Fiender"-stjärna, Sara Alström, slita sig från inspelningen i Hallstahammar, för att svara i telefon. När skådespelerskan förstår att frågorna rör den konkurrerande såpan säger hon först nej till både bilder och intervju med hänvisning till att hon blivit tillsagd att inte uttala sig om "det där". senare kräver Sara att få frågorna faxade via produktionsbolaget Jarowskij.
- Jag tänker i alla fall inte ställa upp på samma bild som Petra.
Efter att MTV:s produktionsledare Malin Andersson ringt till TV 3 får vi slutligen klartecken för en snabbtitt på Strömsvik - "Vita lögners" låtsatsstad. I ängslig marschtakt visas så hjältinnans lyxiga flickrum, sjukhusets operationssal och det obligatoriska hångelutrymmet - det vill säga linneförrådet. Slutligen får vi också tumma lite på Petras sexiga sköterskedress.
Man skulle kunna tro att det rörde sig om stadshemligheter och inte om relativt enkla flickdrömmar i såpaform.
Men för ledningen på TV 3 och Kanal 5 betyder flickdrömmar pengar. Så mycket pengar att det ger upphov till såpakrig. Om det krig som startar mellan "Vita lögner" och "Vänner och fiender" i TV i kväll är bara en konsekvens av den kamp mellan kanalerna som drogs igång för flera månader sedan, i verkligheten.
Sent en kväll i mars ringer telefonen i Mats Örbrinks villa i mediameckat Bromma.
Jan Zachrisson, VD på TV-produktionsbolaget Jarowsij, undrar om Kanal 5:s programchef möjligtvis är intresserad av att överta TV 3:s succèsåpa "Vänner och fiender".
Det tar inte speciellt lång tid för Mats Örbrink att inse vilken chans det plötsliga erbjudandet innebär för hans uppstickarkanal. Under det senaste året har Kanal 5 fördubblat sin annonsförsäljning och knappat in på konkureternas ( TV 3 och TV 4) tittarsiffror.

DET ENDA KANALEN NU SAKNAR för att vara med i leken på allvar är - just det, en såpa.
En riktigt svensk och folkkär såpa som kan fånga de lojala och från många annonsörers synpunkt attraktiva tittare, det vill säga kvinnor mellan 15 och 35 år.
Men Mats Örbrink inser också att Jarowskij plötsliga såpaskänk från ovan handlar om pengar som ligger helt utanför hans vanliga portmonä.
- Jag ringde på en gång upp vår VD Patrik Svensk , och vi fick snabbt tag på våra ägare , berättar Mats. De insåg möjligheten och var villiga att satsa pengarna. Inom loppet av en timme, runt midnatt, hade vi en överänskommelse med Jarowsij.
Att något gått snett i förhandlingarna mellan TV 3 och Jarowskij verkar de flesta inblandade överens om. Men enligt TV 3 pågick de fortfarande när produktionsbolaget plötsligt erbjöd såpan till Kanal 5. Micke Kinning, vice VD på Jarowsij, nekar.
- Om du frågar mig var de helt enkelt för kaxiga. De tänkte "de där killarna har inget att sätta emot, vi kan driva dem hur långt som helst". När deras betänketid hade gått ut var det naturligt av oss att vända oss till Kanal 5 - och trean stod med brallorna nere.
- Är det verkligen sant?
TV 3: s programchef Svante Stockselius tar sig för pannan när han förstår att kanalen förlorat "Vänner och Fiender" till konkurrenten.
TV 3:s ledning sammlas snabbt till ett krismöte. De beslutar sig för att anlägga moteld från två håll.
För det första: att riva igång en egen, ny såpa som kan vinna tittare från "Vänner och Fiender".
- Vi bestämde oss för en serie i sjukhusmiljö, säger Svante Stockselius. Mindre tegelväggar, blodpudding och samling vid kiosken och mer verklighetsflykt och glamour.

DEN ANDRA STRATEGIN gick ut på att köpa över tonårsidolen Petra Hultgren.
- Dagen efter att vi fått veta att serien köpts över ringde Svante Stockselius och erbjöd mig att fortsätta samarbetet med TV 3, berättar Petra Hultgren. De skulle ta hand om alla juridiska konsekvenser, erbjöd mig en professionell utveckling och ekonomisk trygghet. Erbjudandet var så bra att det var självklart att tacka ja.
Micke Kinning menar att treans erbjudande i själva verket handlade om att "lova guld och gröna skogar och att dupera och utnyttja en ung tjej".
- Det var lite lustigt, berättar Mats Örbrink. Vi satte oss ner, för att tänka ut vad trean skulle göra för att sabotera för oss. Att de skulle försöka köpa ut några nyckelpersoner räknade vi ut på en gång. Så när Jarowskij ringde och berättade att Petra hoppat av ett par dagar före inspelningen blev jag inte det minsta förvånad.
Inom två dagar lyckas Kanal 5 värva Sara Alström, etablerad såpastjärna i "Rederiet", som ersättare för Petra Hultgren.
- Sara är flera klasser bättre som skådespelerska än Petra, de spelar inte ens i samma division, kommenterar en nöjd Mats Örbrink skådespelarbytet i pressen.
- Ett slag under bältet och surt sa räven- uttalande. Det skulle han säkert ha sagt om alla om dem hade hoppat av hans serie, kontrar Svante Stockselius.
Men Petra Hultgren, som siktar på en framtid som seriös skådespelerska, har svårt att ignorera jämförelsen.
- Jag blev ledsen när jag läste det, men det där säger mer om honom än om mig i det här stora spelet.
Såpaspelets två programchefer står inte så långt ifrån varandra som man skulle kunna tro. de känner varandra som två gammla kvällstidningskonkurrenter. Mats Örbrink med ett förflutet på Aftonbladet och Svante Stockselius på Expressen. Båda visar sig dessutom hysa samma förkärlek till maktintrigerna i TV-såpan "Rederiet" (!).
- Svante är en av de mest sympatiska människor jag känner till, säger Mats Örbrink oväntat. Vi är ju konkurrenter, men det har inte påverkat hur jag ser på honom privat. Jag fattar bara inte hur han står ut på det där företaget.
- Jag gillar Mats, säger Svante Stokselius. Vi har väll "lurpassat" lite på varandra genom åren. Men han är en vettig och slipad man. Fast det är klart. Jag ser nog honom mer som en fiende än en vän i alla fall.

STOCKSELIUS BESLUTAR NU att hemlighålla när TV 3 ska sända sina resterande 33 avsnitt av "Vänner och Fiender". Örbrink hotar med att börja sända sina nya avsnitt i alla fall. I det läget väljer Stenbeckägda TV 3 att ta fram det grövre artilleriet och skicka fram sitt juridiska ombud.
- TV 3 har visningsrätten av "Vänner och fiender", hävdar kanalens advokat Peter Danowsky. TV 3 stämmer därför både Kanal 5 och Jarowskij på totalt 50 miljoner kronor för avtalsbrott och upphovsintrång.
Mats Örbrink ignorerar stämningshoten och sänder de nyinspelade avsnitten av "Vänner och fiender" som planerat, från och med den 8 september.
Svante Stockselius svarar med att dra i gång sina resterande "Vänner och fiender" avsnitt - på samma tid.
Det totala såpakriget är ett faktum. De två kanalerna slåss om samma tittare, och lyckas snart splittra publiken i två läger.
- Jag ångrar inget jag har sagt eller gjort, säger Mats Örbrink. Men det är klart att man kan bli arg också om man bombarderas stämningar titt som tätt. Det tillhör företagskulturen, om något går dem emot säger de bara "sew them" - stäm dem!
Han har svårt för att se det humoristiska i kanalernas såpakrig.
- Nej, det står alldeles för mycket pengar på spel för att jag ska kunna skratta åt det. Svante Stocelius menar att han i alla fall kan småle genom krutröken.
- Det är ingen lek. Stora investeringar i en produktion som sysselsätter hundratals människor. Det får helt enkelt inte misslyckas. Men är det klart att man kan le åt det ibland och tänka: "Det är i alla fall tur att det bara handlar om TV".
Resultatet av den juridiska såpsoppan lär dröja.Men slaget om den unga, köpstarka kvinnliga publiken kan vi se upplösningen på, inom kort. Tittarsiffrorna ger klara besked.

Vita lögners såpadrottning: Petra Hultgren
Ålder: 25.
Aktuell: Som Annika i TV 3:s Vita lögner.
Familj: Stor - mamma, pappa, två småbröder, en liten syster.
Tjänar: Det vill jag inte berätta, men jag är nöjd.
Bakgrund: Fotomodell, Fröken Sverige 95, programledare för "Modeplaneten" på TV 6, spelade Madde i "Vänner och fiender".
Favoritsåpa: Jag hinner inte se på såpor. Men jag tyckte om "Svenska hjärtan".
Drömjobb: Att stå på Dramaten någon gång i livet.
Om rollen Annika i "Vita lögner": Annika är en ambitiös 23-åring som är narkossköterska, men vill bli läkare. Hon är tillsammans med stjärnkirurgen Anders.
Såpajobbets glamourfaktor: Det är ju faktiskt få förunnat att hålla på med skådespeleri på heltid. Samtidigt är det ju stenhårt. Du ska gå upp tidigt och jobba fram till kvällen, när du kommer hem ska du läsa in morgondagens manus. Det blir långa, disciplinfyllda dagar.
Så gör jag om jag blir förälskad i min motspelare: Jag har inte blivit riktigt förälskad, men det är klart att en liten laddning underlättar skådespeleriet. Ska man göra intima scener tillsammans så är det svårare om man inte gillar varandra privat. Första gången jag gjorde en kyss-scen var jag jättenervös, jag fick både handsvett och hjärtklappning.
Om konkurrensen mellan "Vita lögner" och "Vänner och fiender": Jag får väl göra som alla andra, strunta i att läsa de negativa reaktionerna - för de kommer säkert. Men tittarsiffrorna är förstås viktiga.

"Vänner och Fienders" såpadrottning: Sara Alström
Ålder: 21.
Aktuell: Som Madde i "Vänner och fiender".
Familj: Mamma, pappa, lillasyster Hanna (som fått en roll i "Vita lögner") och pojkvännen Stefan.
Tjänar: Hemligt.
Bakgrund: Tvåårig musikalutbildning, har medverkat i en fri teatergrupp och haft rollen som Lina Dalén i "Rederiet".
Favoritsåpa: Jag har ingen. Jag tittar bara om jag känner någon som gästar något avsnitt.
Drömjobb: Svårt att svara på. Är glad att få jobba. Det är ju ingen självklarhet. Men efter det här gör jag gärna något med humor.
Om "nya" Madde i "Vänner och fiender": Har inte sett några tidigare avsnitt av "Vänner och fiender". Så jag har utgått från de nya manusen och gör Madde utifrån de förutsättningarna.
Såpajobbets glamourfaktor: Det är inte speciellt glamouröst. Åtminstonne har inte jag upptäckt någon glamour. Mest hårt arbete faktiskt. Det bästa med jobbet är väl den fasta lönen, och att det är ett tillfälle att jobba så mycket framför kameran. Det sämsta är att det är så mycket repliker som ska läras in.
Så gör jag om jag blir förälskad i min motspelare: Det är väl inte så mycket att göra, eller så är det det! Jag är så glad i min pojkvän.
Om konkurrensen mellan "Vita lögner" och "Vänner och fiender": Jag är inte nervös utan koncentrerar mig på mitt arbete. Ska bli spännande att se hur lillasyrran Hanna tar sig i "Vita lögner".

TV 3:s såpakung: Svante Stockselius
Ålder: 41 år.
Yrke: Programchef på TV 3.
Tjänar: Hemligt.
Bakgrund: Jobbade i 17 år på Expressen, bland annat som nyhetschef och bildchef.
Familj: Singel.
Om mitt jobb: Jag har varit länge i kvällstidningsbranschen, vilket var tufft - och det här är ännu hårdare. Bara att kunna analysera och tolka tittarsiffror rätt är en hel vetenskap. Att fundera på hur jag ska kunna lägga krokben för en annan kanal genom att lägga om tablåerna roar mig.
Min drivkraft: Att både ha ett bra program och bra tittarsiffror är det som driver mig. TV 3 ska vara en engagerade och underhållande kanal. Och vad gäller tittarsiffrorna - de är helt enkelt Gud. Det är så i den här branschen.
Favoritsåpa: Jag gillar "Rederiet".

TV 3
Ägs av: Modern Times Group, MTG (Jan Stenbeck).
Såpavapen: "Vita lögner".
Såpakostnad per avsnitt: Hemligt. Men medietidningen Vision uppskattar att TV 3 betalar MTV cirka 190 000 per avsnitt för "Vita lögner".

"Vita lögner"
Handlar om: Två läkarfamiljer i en vanlig svensk stad. I centrum står syskonen Annika och Patrik. Annika är narkossköterska och vill bli läkare. Patrik försöker bli musiker. Handlingen utspelar sig på stadens sjukhus och nattklubb.
Cajsalisa Ejemyr: Före detta "Skilda världar"-skådisen och popsångerskan Cajsalisa Ejemyr valde TV 3:s sida i såpaslaget och spelar Tessan. Det kanske var tur - kort efter Cajsalisas pappa, H C Ejemyr VD för TV 3.
Anna Järphammar: Religiös fotomodell och reporter på TV 6, känd från utvik i Slitz och ett förhållande med Lasse Linderoth, spelar nöjeskonsult.
Charlotte Nilsson: Att plocka in den sexige dansbandssångerskan som arobicsinstruktören Milla låter som ett genidrag.
Johan Gry: Snyggingen som tjejerna ska drömma om heter Johan Gry som spelar stjärnkirurgen Anders.

Kanal 5:s såpakung: Mats Örbrink
Ålder: 46.
Yrke: Programchef på Kanal 5.
Tjänar: Hyfsat.
Familj: Sambo med Camilla, barnen Michael, 28, Zeth, 8 och Rebecka, 8 månader.
Bakgrund: Tolv år på Aftonbladet, bland annat som nattchef. Producent på Strix och programchef på TV 3.
Om mitt jobb: TV påverkar så många och har en sådan genomslagskraft, så nu har jag svårt att tänka mig att jobba med något annat. Det är roligt med en liten kanal som harutvecklingspotential, att vara underdog.
Min drivkraft: Jag vill se till att de som satsat på kanalen tjänar pengar på den och att fler upptäcker oss. Men vi har inga som helst ambitioner att uppfostra eller utbilda folk. Vi ska vara en underhållningskanal.
Favoritsåpa: Jag gillar maktintrigerna i "Rederiet". Peter Harrysons Silver är bäst.
Skådis som gör min roll om det blir en såpa om såpakriget: Thomas Hellberg, för folk har sagt att vi är lika.

Kanal 5
Ägs av: Scandinavian Broadcasting System, SBS.
Såpavapen: "Vänner och fiender".
Såpakostnad per avsnitt: Hemligt. Medietidningen Vision uppskattar dock att Kanal 5 betalar Jarowskij cirka 275.000 kronor per avsnitt av "Vänner och fiender".

"Vänner och Fiender"
Handlar om: Barndomskompisarna Madde, Kicki och Pernilla som bor i Erikshamn. Vi får följa deras vardag, kärleksbekymmer och familjetrassel.
Anna Rasch: Skådespelerskan och fotomodellen Anna Rasch, 28, har plockats hem från USA. Anna, som i Sverige tidigare mest synts i bikinibilder i mansmagasin, spelar vampiga Jenny. "En femme fatale som sätter sprätt på killarna i serien", enligt Anna. Förebiden? Melissa i Falcon Crest förstås.
Janne "Loffe" Carlsson: En folkkär skådespelare som Janne "Loffe" Carlsson är aldrig fel. I nya "Vänner och fiender" spelar han den mystiska journalisten Gunnar. Gunnar är en lurig typ och har en skum bakgrund som han försöker dölja.

.